neurofeedack tréning (ampiltúdó tréning)

A neurofeedback (EEG biofeedback) tréning,

az agyműködés dinamikus változtatása útján, a tanulás révén optimalizálja az idegrendszer működését. Így segítséget nyújthat olyan fizikai vagy pszichés állapotok javításában, mint pl.: a figyelemzavar, a szorongás, Tic, tanulási nehézség, viselkedési probléma, autizmus spektrumzavar, vagy a hiperaktivitás. Segítségével teljesítményt tudunk fokozni pl.: sportolóknál, vezetőknél a mindennapokban.

Problémánktól függően az agyunk hullámmintázata más – más képet mutat. Az agysejtek folyamatos elektromágneses hullámokat sugároznak ki működésük során. Ezeket a jeleket detektáljuk és jelenítjük meg a számítógép monitorján az EEG készülék segítségével.

Az agyhullámokról

„Ezek az agyhullámok mindig jelen vannak életünk során. Minden agyterületnek megvan a jellemző, optimális agyhullám összetétele. Attól függően, hogy milyen probléma áll fenn, az agyhullámmintázat eltérő, jellegzetes képet mutat.

A béta agyhullámok (13-30 Hz) az éber állapotunk létrehozói. A mentális, intellektuális aktivitást, agyhullámokvalamint a koncentrációt jellemzik. A 18-32 Hz közötti béta hullámok szorongás esetén gyakoriak, feszült állapotra utalnak.

Az alfa agyhullám (8-12 Hz) a nyugodt, relaxált állapot domináns hullámtevékenysége. Az alfa agyhullámok az alvás és az ébrenlét közötti ellazulást, az agy pihenő állapotát jelzik az egész szervezetben.

A théta agyhullámok (4-7 Hz) az alvás, a mély meditáció és a teljes nyugalom állapotában uralkodnak. Itt képes agyunk képszerű álmokat és elképzeléseket előhívni. A théta a kreativitást, a tudatalattihoz való hozzáférést, az inspirációt, a fantáziát, a plasztikus emlékezést segíti.

A delta agyhullámok (1-3 Hz) éber állapotban egyáltalán nem jelentkeznek, a mély, öntudatlan alvás jellemzői. A delta frekvenciák szervezetünk öngyógyításáért, rehabilitációjáért és az energiatöltésért felelnek. A minőségi alvás és álomtevékenység elősegíti, hogy teljesítőképességünk ugrásszerűen megjavuljon.

Az agyi aktivitás minden pillanatában megfigyelhető mindegyik agyhullám. A delta agyhullámok előtérben állnak, mikor az agyunk bizonyos részei pihenő állapotba kerülnek, de összekapcsolhatóak a tanulási nehézségekkel is. Ha valaki álmossá válik, egyre több delta és théta agyhulláma lesz, ha pedig valaki figyelmetlen, szórakozott és álmodozik megnövekszik a théta hullámok aránya. A figyelemhiányos zavarban, epilepsziában és krónikus fáradtságban szenvedő egyéneknél a lassú agyhullámok arányának növekedése figyelhető meg (általában théta és néha alfa). Ha a lassú agyhullámok aránya a frontális agylebenyen megnövekszik, a figyelem, viselkedés, érzelmek irányítása nehezebbé válik. Az ilyen egyéneknél általában csökkent a koncentrációs képesség, memóriaproblémák, változó kedélyállapot illetve hiperaktivitás figyelhető meg. Többnyire nem tudnak jól összpontosítani és csökkent intellektuális hatékonyság tapasztalható náluk.” (Forrás: http://tanulas-fejlesztes.hu/biofeedback-neurofeedback-trening/)

A neurofedback azt jelenti,

, hogy a kliens visszajelzést, egyfajta tükröt kap a neurológiai (agyhullámok) jelekről. A tréning tulajdonképpen egy tanulási folyamat, mely során a kliens megtanulja, hogy hogyan javítsa idegrendszeri állapotát és ez által teljesítményét az EEG készülék visszajelzései alapján. A tréning során harmonizáljuk az agy működését, agyhullámok ( pl.:csökkentjük vagy növeljük a hullámok amplitúdóit) normalizálásával.

A fejtetőn elhelyezett szenzorok az agy saját jeleit detektálják, a terapeuta pedig a agyhullámmintázat sajátosságainak megfelelően végzi el a készülék beállítását. Ezt, egy erre a célra kifejlesztett számítógépes szoftver teszi lehetővé, amely a megadott beállítások mentén ad visszajelzést. Jutalmazza a klienst, amennyiben az EEG-mintázat a célként kijelölt, optimális agyműködést közelíti. Ezáltal a kliens képes megtanulni, hogy milyen az optimális agyhullám-mintázat, és hogyan lehet azt produkálni. Az általam használt készülék típusa: ProComp 2 Neurofeedback készülék 6-os verzió.

A feedback segítségével gyakorolható a kontroll a test felett. A neurofeedback tréning végső célja pedig, az hogy kliens a megfelelő helyzetekben (pl: vizsga, iskolai helyzet, tárgyalás, verseny…) bármikor, tudatosan elő tudja idézni a megfelelő agyi működést.

A neurofeedback tréning nem jár semmiféle fájdalommal, beavatkozás nélküli, non-invazív eljárásnak minősül. Gyógyszer- és fájdalommentes eljárás.

Hogyan zajlik a neurofeedback (amplitúdó) tréning?

A tréning elkezdését megelőzi egy állapotfelmérés, konzultáció és anamnézis felvétel. Míg az utóbbi két esetben beszélgetés zajlik, addig az állapotfelmérésnél már használjuk az EEG készüléket. Minden agyi terület fölött meghatározott pontokra helyezzük az elektródákat és 1,5 perces időtartamban rögzítjük az agyhullámokat. Az így nyert adatok, információk birtokában történik a kezelési terv kialakítása. Az agyhullámok mintázatából már látható, hogy mely hullámokat kell csitítani és melyeket erősíteni. A terv tartalmazza a kezelés gyakoriságát és mennyiségét.neurofííedback képernyőkép

Egy – egy tréningalkalom 30-45 percet vesz igénybe, attól függően, hogy mennyire terhelhető a kliens. Ajánlott gyakoriság hetente 2 alkalom. A tartós cél elérése érdekében kb. 20 – 60 alkalom szükséges, a problémától és a tünetektől függően.  Annak érdekében, hogy a tréning során tanultak beépüljenek, a tréning végét követő időszakban néhány havonta szükséges egy-két „emlékeztető ülés” beiktatása.

Egy – egy tréningalkalommal – a kezelési tervben rögzített agyterületek felett – elhelyezzük a szenzorokat, melyek a számítógép képernyőjére vetítik az EEG jeleket. A kliens mindeközben egy filmet, játékot vagy animációt néz, és az agyhullámai segítségével irányítja azt. Ha jól állítja be azokat akkor, a film, vagy az animáció folyamatos és élvezhető lesz. De ha nem, akkor  a film elkezd szakadozni, vagy összezsugorodni. Akaratlanul is igyekszik olyan tudatállapotba kerülni, hogy mindent jól láthasson. „Minél tovább tudja tartani ezt az állapotot, annál könnyebb lesz neki legközelebb előidézni magában ezt az érzést. Vagyis addig-addig gyakorolja, amíg könnyedén, akár neurofeedback készülék nélkül is elő tudja idézni. tehát ez egy tanulási folyamat, azaz operáns kondicionálás, amely révén az agyműködés áttanulható.” (dr. Fehér Gabriella)

Kinek ajánlott és milyen tünetek esetén?

Neurofeedback tréninget csak arra kiképzett szakember végezhet, megfelelő egészségügyi ismeretekkel. A tréning nem helyettesíti az orvosi, vagy pszichológiai kivizsgálást és/vagy kezelést, mivel a neurofeedback tréning egy kiegészítő eljárás!

Gyerekeknél jelentkező tünetek:

 • Figyelemzavar *
 • Csökkenő koncentráció *
 • Szellemi fáradtság
 • Memória fejlesztése *
 • Addiktológia
 • Beszédzavar *
 • Alvászavar
 • Stresszkezelés
 • Szorongásos panaszok (pánikbetegség, evészavarok (anorexia), depresszió, kényszerbetegség, poszttraumás stressz szindróma stb.)
 • Impulzuskontroll *
 • Teljesítményfokozás *
 • hiperaktivitás *
 • tanulási zavarok *
 • autizmus spektrumzavar *
 • viselkedészavarok (dühkitörések) – kényszerek csökkentése (tic, dadogás, tinnitus – fülzúgás)
 • kreativitás növelése (művészetben)
 • relaxáció fokozása

Végzettségem alapján, csak a megjelölt problémák esetén tudom fogadni a hozzám érkező gyermekeket neurofeedback tréningre. 

Felnőtteknél jelentkező tünetek:

 • Figyelmi nehézségek *
 • Impulzuskontroll *
 • Memória javítása *
 • Szellemi fáradtság
 • Poszttraumás stressz
 • Migrén
 • Viselkedési zavarok
 • Egyensúlyzavar
 • Alvászavar
 • Szorongás
 • Stresszkezelés
 • Vizsgákra, versenyekre való felkészítés
 • Teljesítményfokozás *
 • Addiktológia (alkoholról és drogról való leszokás elősegítése)
 • Időskori demencia megelőzése
 • Krónikus fájdalom, krónikus fáradtság
 • Stroke

Végzettségem alapján, csak a megjelölt problémák esetén tudom fogadni a hozzám érkező felnőtteket neurofeedback tréningre. 

A neurofeedback tréning pozitív hatásai:

a figyelmi és a koncentrációs képesség javulása

növekszik a teljesítmény a tanulásban, sportban

csökken a belső feszültség, stressz, a szorongás

javul az alvás minősége

enyhülnek, megszűnhetnek a viselkedési-, a tanulási zavarok, hiperaktivitás, a figyelemzavar tünetei

autizmus spektrumzavar esetén pozitív változás figyelhető meg a viselkedésben

Érdeklődjön a részletekről!

A tréning megkezdése előtt minden esetben szükséges egy állapotfelmérő vizsgálat.

Elérhetőségeink

Foglaljon időpontot vizsgálatra